Stačily dva zápasy a bylo rozhodnuto. České basketbalistky nezopakují svůj triumf z roku 2010, kdy na domácím šampionátu Mistrovství světa v basketbalu žen získaly jednu z nejoceňovanějších medailí, konkrétně stříbrnou. Tehdy v čele týmu stál trenér Lubor Blažek a důležitou oporou byla nezlomná Hana Horáková společně s Evou Vítečkovou. Dnes tyto skvělé vůdčí basketbalistky neúčinkovaly v pozici hráček, ale jen jako divaček. Dříve ojedinělý tým se postupně rozpadl a z bývalé skvadry zbyly jen tři jména hráček, které působily i na letošním šampionátu. Kateřina Elhotová, Ilona Burgrová a Petra Kulichová byly jediné pamětnice, které chtěly navázat na úspěch.
basketbalový míč
Zimní stadion v Hradci Králové praskal ve švech a diváci bouřlivě podporovali domácí tým. Jenže už první hrací den byl pro fanoušky basketbalu pořádnou fackou. Oslavovaný tým Češek nedokázal setřást trému a po čtyřech čtvrtinách jednoduše daroval cenné body soupeřkám. Ukrajina bojovala statečně a díky vynikající basketbalistce Jagupovové vyhrála svůj první zápas na turnaji. Skóre 47:59 nepatřilo mezi výjimečné v počtu daných košů. Největší úskalí v zápase pro české basketbalistky představoval až nepochopitelný problém dát koš. Největší hvězda kádru jakou je již zmiňovaná Kateřina Elhotová zasáhla střelecká smůla, která se šířila napříč týmem. Všichni spoléhali na americkou basketbalistku Kiu Vaughnovou, kterou provázela střelecká štěstěna. Přestože se v posledních dvou čtvrtinách hra českého týmu zlepšila, nic nedokázalo Ukrajinky v honbě za vítězstvím zastavit.
basketbalový koš
Ani druhý zápas nepřinesl útěchu. Šlo sice již o vyrovnanější souboj mezi Českem a Maďarskem, avšak pro nás opět skončil neúspěchem. Útok byl z naší strany mnohem povedenější, ale basketbalistky výrazně zaostávaly v obraně. Skóre 70:74 nabízel alespoň strhující podívanou. Pro svěřenkyně Ivana Beneše to znamenalo jisté nepostoupení do play-off.
Třetí zápas, doslova rozlučkový, konečně ukázal zlaté české ručičky. Jasný favorit Španělsko, které mělo už jistý postup do play-off, nevzalo zápas příliš vážně a náš tým nezkušeně podcenilo. České basketbalistky však přinesly povzbudivou náplast pro každého diváka na stadionu i u televizních obrazovek. Konečně totiž dosáhly vytoužené výhry a ukázaly tak celé Evropě své skutečné kvality. Zápas byl vzrušující podívanou až do samotného závěru. Češky se konečně soupeře nebály a společně se do něj tvrdě pustily. Mezi úspěšně skórujícími hráčkami byly sestry Elhotové či Kia Vaughnová. Minutu před koncem se český tým dostal do vedení, o které málem přišel při španělském nájezdu na náš koš. Výborným heroickým zákrokem Aleny Hanušové, však Češky ubránily své vedení a dosáhly tak unikátního skóre 67:63.
Konec českých basketbalistek na turnaji, sice proběhl s úsměvem na rtech, ale samotné loučení už bylo jen smutnou záležitostí. Petra Kulichová i Ilona Burgrová, dvě české legendární pivotky, oznámily konec reprezentační kariéry.